átváltás akadálymentes nézetre
1. kép

Komplex tehetséggondozás, természeti és kulturális értékek őrzése, digitális kompetencia fejlesztése

NTP-KNI-20-0030

Nagy örömünkre a honismereti és médiaműhely értékőrző, értékmentő és értékteremtő munkáját ebben az évben is támogatásra érdemesnek találta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az NTP-KNI-20-0030 Komplex tehetséggondozás, természeti és kulturális értékek őrzése, digitális kompetencia fejlesztése című pályázatunk segítségével új eszközökhöz és lehetőségekhez juthattunk, juthatunk.

emmi ntp tam

Magyar kultúra napja
Sajnos 2021 elején online tanításra/tanulásra kényszerültünk. Az általános iskolások járhattak iskolába, szigorú szabályok mellett. De közülük néhányan nagyon ügyesen tevékenykedtek a magyar kultúra napjához kapcsolódó rendezvények megörökítésében, és az ehhez a méltó naphoz időzített filmes könyvbemutató elkészítésében.
A magyar kultúra napja a Földes Ferenc Gimnáziumban egész hetes rendezvény volt a hatosztályos képzésben résztvevő hetedikes és nyolcadikos diákjainknak. Számukra kerámiafoglalkozásokat is szerveztünk, ahol a diákok maguk is készíthettek tárgyakat Márta Elzita keramikus, könyvtárostanár irányításával, mely tárgyak később kiégetésre kerülnek és a gyerekek meg is kapják. A rendezvényről fotósorozat is készült.

A magyar kultúra napja alkalmából a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület tagjainak alkotásait bemutató fotókiállítást készítettünk. A népi mesterségeket, - fafaragást, gyöngyfűzést, hímzést, csuhékészítést, fazekasságot, szövést, bútorfestést, kovácsolást - a kiállításon tartott rendkívüli történelemórákon ismerhették meg a Földes hetedikes és nyolcadikos diákjai. A képeken Erdődi István tanár úr mesél a népi mesterségekről, motívumokról a 7. A osztály tanulóinak.

A magyar kultúra napjára online könyvbemutatót készítettünk dr. Szabó Istvánné tanárnő a Földes Gimnázium múltjáról szóló könyve megjelenése alkalmából. Könyvének címe: Hírét növeljék jövő nemzedékek (fejezetek a Földes Ferenc Gimnázium múltjából). dr. Szabó Istvánné tanárnő 26 évig volt iskolánk magyar-történelem szakos tanára, 2018-ban ment nyugdíjba. Hatalmas kutatómunkával dolgozta fel gimnáziumunk történetét, így készült el ez a hiánypótló, nagyszerű alkotás.
A filmben a Berencsi Máté, Krajnyák Nikoletta és Tolnai Szilveszter 8. A osztályos diákok kérdéseire a könyv keletkezéséről, legérdekesebb fejezeteiről, gazdag képanyagáról, megindító, felkavaró emlékekről is mesél, de megfogalmazza a könyv jövő nemzedékének szóló üzenetét is. A film megvalósításáért köszönet jár Nagy Richárd Endrének is.

A Földes magyar kultúra napi rendezvényeiről a Csillagpont Rádió, a Kossuth Rádió és a MINAP is beszámolt.
A honismereti és médiaműhely tevékenységét a Nemzeti Tehetség Központ is bemutatásra érdemesnek tartotta.
Szerkesztőjeként örömmel tettem közzé a hírt: Megjelent a Földes Évkönyv 2021, melyben a végzős osztályok a gimnáziumban eltöltött 4-5-6 évük emlékezetes eseményeiről, sikereikről készítettek képes-írásos összefoglalót. Ezen kívül számtalan izgalmas írás mutatja be az iskola múltját és nagyon részletesen a jelenét, - a járvány nehézségei közepette is - remek tudományos és sporteredményeit, tehetségeit, sokszínű kulturális életét. Az évkönyvekben nemcsak a személyes hangú beszámolókat írták a Földes diákjai, hanem a borítókat is minden évben az iskola egy tehetséges grafikus diákja tervezi, ezt a borítót Szabó Petra a 11. B-ből.

Végre újra élőben kalandozhattunk tanítványainkkal! A Földes média- fotó- honismereti szakköröseivel egy különleges kultúrtörténeti kirándulást tettünk, Miskolc legendás „hegyére”, az Avasra. Megismertük a Nagyavas pincesorainak, különleges borházainak történetét, a kedvünkért kinyitotta a tulajdonos a híres Halmay, más néven Polgármester borházat és pincét is. De természetesen tisztelegtünk Szemere Bertalan és Palóczy László emléke előtt is, sírjuknál. Az Avasi Református Templom a földesisták szívéhez nagyon közel áll, hiszen sok évtizedes hagyománya iskolánknak az itteni tanévet záró orgonahangverseny. De most egyrészt a történetével és építészeti különlegességeivel is megismerkedhettünk, nagyon érdekes animációt is megtekinthettünk, mi több a templom padlásának különleges belső fa tetőszerkezetét is megcsodálhattuk. Nagyon köszönjük Kapusi Krisztián történésznek, és Bereczki Zoltán építésznek a remek előadásokat. Madaras Péternek, hogy a kedvünkért kinyitotta az Avas leghangulatosabb épületét, a Polgármester borházat és pincét, és a tulajdonos büszkeségével mesélt annak történetéről és az avasi pincék világáról. Köszönet az Avasi Borút Egyesület elnökének, Báthory Csongornak, az Észak-Keleti Átjáró Egyesületnek és Hatvaniné Vályi Nagy Ágnesnek a programért. Erdődi István tanár úrral és néhány fotós, filmes diákunkkal még folytattuk a barangolást, remek fotó/filmtémákat keresve ebben a különleges „kopott ékszerdoboz” világban. Nagyon szeretem azt a Móricz idézetet, ami most is elhangzott, mert remekül illik erre az avasi világra. „Miskolcon, aki berúg, a temető józanítja ki. Az Avason fent a tetőn vannak a pincék s a hegyoldalban a temető, amelyen át kell jönni annak, aki mámorosan haza ballag. Ezért lett Miskolcon mindenki filozófus”.

Megjelent a TÉGLA! A Földes Ferenc Gimnázium diákjainak újságja. Az új szerkesztőség bemutatkozott a diákönkormányzat gyűlésén. Köszönjük a végzős szerkesztők, Varga Borbála Kincső, Kalocsai Édua Mária és Csizmarik Viktória munkáját! A Tégláról és a szerkesztőségről portréfilmet is készítettünk.

Tehetségnap a Földesben! Végre egy kedves hagyományunk - a Virtuózok - élőben. A Földes remek muzsikusai adtak évzáró koncertet Petrány Mihály tanár úr irányításával és itt kerültek átadásra a Kulturális nap arany-, ezüst-, és bronz minősítésű oklevelei is.

Újabb Földes-siker! Az Istvánffy Gyula Megyei Honismereti Gyűjtőpályázatra sok értékes pályamunkát küldtek be még a járvány előtt a Földes Média-, Honismereti- és Fotó szakkörének tagjai. A B.-A.-Z. Megyei Honismereti Egyesület közgyűlését követő eredményhirdetésen minden pályázó földesista - Fodor Anna Liza, Fodor Áron, Fenyvesi Lilla, Dús Zsuzsanna és Bodgál Krisztina - pályázata kiemelt dicséretben és értékes könyvjutalomban részesült, Hatvani Eszter 3. helyezést, Kalocsai Édua Mária és a már egyetemista Suszter Ágnes 2. helyezést értek el. Az ifjúsági kategória pályázói közül Kalocsai Édua kapta azt a megtisztelő felkérést, hogy mutassa be pályázatát a jelenlévőknek. Édua előadása nagy sikert aratott. A délutánt egy jól megérdemelt fagyizással fejeztük be a Tündérkertben.

Paula, Bodza, Szerénke …és még 20-an abból a tehenészetből, akiket név szerint ismerhettünk meg izgalmas programunkon. A Földes Honismereti-, média- és fotószakkörösei közül néhányan Répáshután jártunk. Értékmentő programunk következő vállalása a fiatal Szívós házaspár tehenészetének bemutatása volt. Többen – városiként – most kerültünk először valóban testközelbe a barátságos jószágokkal. Az interjú során megismertük ennek - az ilyen körülmények között lassan kikopó hivatásnak - sok szépségét és bizony talán még több nehézségét. Sokat megtudtunk a magyar tarkáról, még többet a kárpáti borzderesről. A csodálatosan szép kilátású „alpesi legelőn” fotóztunk, filmet készítettünk, nagyot beszélgettünk, és a fejést is megvártuk. Az biztos, hogy akik itt voltunk, egy pohár tej mögött már azt a rengeteg munkát is látni fogjuk, ami egy tehenészettel jár. Köszönjük Szívós Szilárd és Lilla segítségét.

Megtartottuk a Földes Média- és fotó szakkörének évadnyitó megbeszélését, néhányan igazoltan hiányoznak a csoportképről.

A sárkányok és a Báthoriak földjén, a beregi keresztszemes hímzés és az igazi jó szilvalekvár vidékén jártunk a Földes média- és fotószakkörével. Nyírbátorban az ország legszebb hálóboltozatos templomát, legrégebbi és legnagyobb fa haranglábát éppúgy megcsodáltuk, mint a Minorita templom Krucsay oltárát. A főúri építészet után a „mezítlábas Notre-Dame”-ban, Tákoson a lelkünk is kicsit elcsendesedett. Csarodán a „mosolygó szentek templomában” szépséges freskókat és különleges ajtókat is fotózhattunk és azt is megtudtuk, hogyan készül a szatmári kék. Az elcsendesedés és a tiszteletteli főhajtás a szatmárcsekei csónakos fejfás temetőben már Kölcsey Ferenc emlékének szólt. A klasszicista síremléknél a nemzeti színű szalagunkat is elhelyeztük és Kölcsey Ferencre A Földhez című versével is emlékeztünk. Utunk következő állomása Túristvándi volt, ahol az európai viszonylatban is különlegességnek számító ipartörténeti műemléket, a vízimalmot működés közben is láthattuk. Napunk zárásaként pedig egy szép sétával felkerestük azt a különleges vidéket a Tisza partján, „hol a kis Túr siet beléje”. Tartalmas, szép és vidám nap volt, érdeklődő, kedves szakkörösökkel. Ahogy azt már sok éve tesszük, a földrajzi és történelmi érdekességekről Erdődi István tanár úr, az irodalmi, nyelvészeti, néprajzi vonatkozásokról pedig én – Kovácsné Szeppelfeld Erzsébet – szóltunk.

Egy igazi élmény- és felfedezés központú, komplex tehetséggondozó programon vehettünk részt a Miskolci Egyetem Anyagtudományi Karának Öntészeti Intézetében. A Földes Honismereti és média szakkörösei megtapasztalhatták azt, amikor a fizika- és kémiaórán tanultak valósággá válnak. Kézi formázhattunk, sőt ki is önthettük az általunk választott tárgyakat. Megismerkedtünk számos szakkifejezéssel, öntési fortéllyal. A magunk öntötte tárgyak értéke számunkra felbecsülhetetlen. Nagyon köszönjük az Öntészeti Intézet munkatársainak, Hudák Henrietta, Gyarmati Gábor doktoranduszoknak, Budavári Imre tanszéki mérnöknek, Eszlári Zsolt és Pálóczi Ádám hallgatóknak, valamint Kovács Tamásnak, hogy beavattak minket ennek a különleges tudománynak a világába. Kovács Sándor doktorandusz – Földes öregdiák – pedig a fémnyomtatás legmodernebb gépeivel ismertetett meg minket. Köszönjük a sok élményt!

Ezúton is köszönöm a honismereti és médiaműhely, valamint a fotószakkör tagjainak és mentortársamnak, Erdődi István tanár úrnak a közös munkát. Mindannyian nagyon várjuk, hogy folytathassuk azt. Reméljük, hogy terveinkből minél több mindent meg tudunk majd valósítani. Mert ötletekből, tervekből nincs hiány.

Kovácsné Szeppelfeld Erzsébet
a honismereti és médiaműhely mentortanára

Aktuális eredmények

  • magyar nyelv - Édes Anyanyelvünk nyelvhasználati verseny

    országos fordulóba jutott

    Zsova Levente (12.C)

    Felkészítő: Dr. Vékony Katalin

     
  • magyar nyelv - Édes Anyanyelvünk nyelvhasználati verseny

    országos Kazinczy-érem helyen végzett

    Szabó András (10.B)

    Felkészítő: Pólik Magdolna

     
  • magyar nyelv - Implom Helyesírási Verseny

    megyei 7. helyen végzett

    Földi Dóra (9.D)

    Felkészítő: Berényi Andrea

     
  • magyar nyelv - Bolyai Anyanyelvi verseny

    regionális 20. helyen végzett

    Kolozsvári Adél (11.A), Komáromi Adél Alexandra (11.A), Rékó Balázs (11.A), Tetzl Milán (11.A)

    Felkészítő: Pólik Magdolna

     
  • magyar nyelv - Bolyai Anyanyelvi verseny

    regionális 8. helyen végzett

    Malinkó Dioméd (10.B), Rácz Kata (10.B), Szabó András (10.B), Szabó Zétény Attila (10.B)

    Felkészítő: Pólik Magdolna

     
  • magyar nyelv - Bolyai Anyanyelvi verseny

    megyei 12. helyen végzett

    Kostyál Gréta Lelle (8.B), Riedlinger Rajnold (8.B), Tóth Emma Luca (8.B), Vermes András (8.B)

    Felkészítő: Pólik Magdolna

     
  • magyar nyelv - Bolyai Anyanyelvi verseny

    megyei 11. helyen végzett

    Forinyák Anna Vanda (8.B), Galyas Vivien (8.B), Mixtay Mira (8.B), Varga Vanda (8.B)

    Felkészítők: Pólik Magdolna, Túróczyné Bényei Szilvia

     
  • magyar nyelv - Bolyai Anyanyelvi verseny

    megyei 9. helyen végzett

    Bálint Barnabás (8.B), Fazekas Dávid (8.B), Kecskés Katalin (8.B), Vascsák Vince (8.B)

    Felkészítők: Pólik Magdolna, Túróczyné Bényei Szilvia

     
  • magyar nyelv - Bolyai Anyanyelvi verseny

    országos 54. helyen végzett

    Szeszák Adél (7.A), Szöllősi Tifani (7. A), Szűcs Borka Renáta (7.A), Tóth-Lovász Emma Rebeka (7.A)

    Felkészítő: Szabó Noémi

     
  • magyar nyelv - Bolyai Anyanyelvi verseny

    országos 55. helyen végzett

    Császári Kata (7.A), Szepesi Anna (7.A), Zilay Janka (7.A)

    Felkészítő: Szabó Noémi

     

Gratulálunk!